Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji všem za příspěvky. Ještě bych doplnila k výhodám toho či onoho způsobu, že si myslím, že to, co je u nás zavedeno, je smysluplné a užitečné. Země, co to mají jinak, to mají často nastavené už dlouho a jsou na zálohování zvyklé. A tak je potřeba, zvlášť v dnešní době, hledět především na minimalizaci nákladů při zavádění jiných postupů.

Také si nemyslím, že by nastalo všude úplné čisto. Ale tak je to se vším.

0 0
možnosti

Jak píše níže pan Pospíšil, určitá výhoda zálohovaných PET lahví je v tom, že poházené venku se stanou vítanou příležitostí k přivýdělku pro bezdomovce a různé jiné socky. Stejně, jako dnes spolehlivě mizí odložené láhve od piva. Opakovanému plnění PET láhví se budou výrobci nealka bránit, protože jejich výroba je součástí plnících linek. Nedokážu si představit, jak by to jejich vymývání a opakované plnění mělo probíhat. Kdysi byly dělány nějaké pokusy s opakovaným plněním láhví z tvrzeného plastu, ale zřejmě se to neosvědčilo. V roce 2002 jsem byl v Norsku a už tenkrát tam byly zálohované plechovky na nápoje, které se daly vracet do "plechovkomatů". K tomu jsme se ještě vůbec nedopracovali a přitom jsou plechovky v čím dál tím větší oblibě.

0 0
možnosti
ZZ

Tady jde spíš o získání jednodruhového plastu pro následnou recyklaci, protože stávající plastové kontejnery se ve valné většině spalují ve spalovnách. Třídit ten odpad je totiž nemožné a nevyplatí se to.

2 0
možnosti
RJ

Ahoj Stepulko, dobrý článek k zamyšlení. Osobně mám zkušenosti s oběma systémy, každý z nich má výhody i nevýhody. Zavádět jakýsi "hybrid" se zálohováním jen něčeho je ovšem nesmysl.

1 0
možnosti
Foto

Ano, vše má své pro a proti. Ovšem dnes není doba na změny, které přináší velké náklady. Ale o tom rozhodují jiní ;-)

0 0
možnosti
DP

Jelikoz jsem uz skoro 58 lety "cizak" (tedy zivot v cizine mimo rodnou zem 58 let)nechci se plest do domacich zalezitosti v CR. Jenom muj dojem, jak zalohovani a jeho nasledky funguji zde ve Skandinavii. Povinnost zalohovani plati pro vetsinu plastovych lahvi napoju a take napojovych plechovek. Jak autorka pise, za zpracovatelny odpad dostavaji obce v CR penize, ovsem ouvej u nas na Severu je, ze poplatky za odvazeni a prvotni vytrideni (zatim s vyjimkou odpadu primarne trideneho skla - barevne a bezbarevne) uz presahnou to, co od konecnych zpracovatelu za odpad obce dostanou, tudiz minus, ktery pres obecni dan zaplati obyvatel. Bylo to sice uz pred 11 lety, behem navstevy CR jsme se prosli takovymi "parkovymi" lesiky pobliz dvou vetsich mest. Ten svincik (presto ze u vchodu byly kose na odpadky) - sice i nejake papirove obaly atd, ale mnozstvi pohozenych pet lahvi a plechovek nas uvadelo v uzas, nevim, zdali se to behem tech let v CR zmenilo ci ne. U nas takovy neporadek v mestke prirode neni k videni. Sice i tady se najdou jedinci, co pet lahev ci plechovku jak v "mestske nebo primestske prirode" zahodi, ovsem nasi "sberaci" (vetsinou bezdomovci a nasoskove) s cernym plastpytlem to nejpozdeji druhy den sesbiraji a od zalohovaciho automatu vyinkasuji zalohove penize, a tak jsou ty mista ve srovnani s CR relativne cista.

2 0
možnosti
Foto

U vás je to asi zavedeno dlouho.

Zálohování není samospasitelné proti svinčíku, protože je spousta odpadu, který zálohovaný není a nebude. Osobně se nesetkávám s množstvím odhozených petek. Řekla bych, že se to lepší.

0 0
možnosti
Foto

Když se vás to netýká, tak proč se do toho vrtáte?

Já osobně s tím nemám žádný problém. V současné době samozřejmě třídím odpad ale, nemám problém zálohované obaly vracet. Pokud se mi nebude chtít se s tím tahat někam kde to odebírají, tak je klidně vyhodím. Oni se o ty zálohované obaly bezdomovci a podobní s radostí postarají.

3 2
možnosti
DR

Tím bych si tak jistý nebyl, když už dnes v kontejnerech na sklo běžně vidím i lahve od piva.

Jinak naprostý souhlas s autorkou, celý tento hloupý nápad je jeden velký nesmysl.

5 0
možnosti
  • Počet článků 524
  • Celková karma 18,28
  • Průměrná čtenost 2374x
Autorka nápadů překračujících rámec všedního dne ........ 
Knihy MOUCHA V LIMONÁDĚ a ZÁKLADY ŽENSKÉ ŽÁDOSTIVOSTI si můžete objednat na adrese: stepanka.bergerova@seznam.cz,  
Více informací na Facebooku -(https://www.facebook.com/mouchavlimonade)
Budu ráda za vaši recenzi na Databázi knih