Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To je jen hra se slovíčky, Štěpánko. :-) Vánoce budou pořád takové, jak k nim budete přistupovat. Kdo se neumí odstřihnout od shonů, křečí, zmatků, předstírání a klišé, tomu nepomůže, když si Vánoce přejmenuje na Slunovrat. A kdo to umí, ten k tomu to přejmenování nepotřebuje. 

Tak vám přeju klidné a milé vánoce i slunovraty.

1 0
možnosti

Slavím slunovrat, slavím slunovrat ..... ale jak?

Je to pouhé vyhlížení slunce za zavřeným oknem, nebo snad nějaký tajemný rituál? Uplatňuje se obžerství, nebo půst? Pouhá voda, nebo šampáňo s jahodami? Je přesně určené místo, nebo se slaví všude, kde to jde? Pokládají se, pokládají se otázky, nebo už mám přestat kecat ..........

:-)

1 0
možnosti

taky se těším jak malá na delší dny a čekám na slunovrat. jsem člověk světlomilný, i když ponocující. krásné vánoce a další rok hezčí, než si zasloužíme. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za všechny příspěvky. :-)

Těm, kterým jsem sáhla na jejich vánoční modlu, chci upřesnit, že mne nestarší vánoce jako takové, ale ten zbytečný shon, křeč, zmatek, předstírání, klišé, atd...., které k svátkům (ať věříme či nevěříme v cokoliv) nepatří....

2 2
možnosti
Foto

Mně trochu shonu před Vánocemi nevadí, vždyť to k nim patří a od pozítří už to bude jen pohoda. Dárečky, pečení cukroví, to vše už považuji za tradici, kterou nehodlám porušovat. Mám napečeno krásné cukroví, dnes jsem dělala asi deset balíčků pro různé své známé a úplně mi plesá srdíčko, jakou jim udělám radost!

3 1
možnosti

8-o8-o O tom jsou podle Vás Vánoce? Vánoce jsou především duchovní. Příprava a sebezpytování, opakování radosti narození Božího syna. V tom je mír a klid. Dárky jsou jen připodobnění. Jako Bůh dal Sebe lidstvu svým narozením, tak mi dáváme dárkem druhým kus sebe.

1 2
možnosti

Neber si to tak, Štěpánko, Vánoce jsou bezva právě tím, že mají svou mystiku ... lidé jí dávají vždy přednost před nudnými vědeckými výklady (no, vědeckými ... obvykle jsou to stejně uhozené intošské spekulace) - byť dnes zahrnutou konzumním šílenstvím. Tradice mají svůj význam, byť se dnes dělá všechno pro to, aby právě tradice byla z myslí lidí vymazána.

Nechci být zlomyslný - vždyť víš, že zrovna Tebe nerad zlobím :-P - ale právě mě napadlo klasické: Není nad původnost, každý po ní touží. Lidé chodí přes most, to já půjdu louží! :-)

2 5
možnosti
Foto

Vikino, jestli mne čítáte a znáte, tak víte, že mnohdy upřednostňuji mystiku před suchými vědeckými fakty ;-)

A s touhou po původnosti, to máte sákryš pravdu, akorát ty louže obcházím :-)

1 2
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
3 1
možnosti

Vánoce, nebo Slunovrat...

My na severní polokouli máme to štěstí (nebo "štěstí"?), že náš zimní slunovrat nastává v době, kdy Země je od Slunce nejdál a tudíž se pohybuje po ekliptice nejpomaleji. Jako kdyby v tom nejtemnějším a nejchladnějším koutku své dráhy na chvilku spočinula v rozjímání a odpočinku. Jako kdyby se srovnala k pořádnému nádechu a sebrala nové síly dřív, než ji sluneční gravitace zase zpátky vystřelí skrze severní zimu do jara a než na plný pecky někdy kolem 21. června se zase prožene kolem naší žhavé koule zvané Slunce a než zase začne brzdit a zpomalovat, než si trošku oddychne v tom známém tmavém koutku...

Díky zvláštnímu tvaru oběžné dráhy Země, díky sklonu zemské osy k rovině ekliptiky a díky proměnné rychlosti pohybu nastává právě v těchto dnech zvláštní úkaz, kdy noci (i dny, samozřejmě) zhruba mezi 18. a 22. prosincem jsou přibližně stejně dlouhé, takže lze jen těžko říci, která je ta nejdelší.

A to není všechno. Přestože se den (zpravidla) po 22. prosinci začíná měřitelně prodlužovat, mnozí jedinci naopak subjektivně mohou vnímat, že se den dále zkracuje.

Je to dáno tím, že jednak denní přírůstky světla jsou malé, ale hlavně tím, že přestože se den prodlužuje, svítá stále později, případně stejně pozdě. Tato paradoxní situace trvá přibližně do 20. ledna, kdy se den začne natahovat nejen na svém konci, ale i na začátku.

Takže Slunovrat na naší polokouli skutečně není jen okamžik, kdy Země projde nejvzdálenějším bodem ekliptiky. Je to doslova chvíle zpomalení, odpočinku, nádechu před výstřelem ženoucím nás k dalšímu celoročnímu šílenství. Proto si myslím, že v těchto dnech vyhravá ten, kdo umí zahodit hdr a koště, nechat okna okny, vypnout, zklidnit se, odpočinout si a užít si to. Ať tomu říká vánoce, slunovrat a nebo třeba super prodloužný víkend. Přeju všem příjemný klid, však ho nebude zas tak moc :-)

4 2
možnosti
Foto

Moooc pěkný příspěvek :-), díky.

1 2
možnosti

Správně, Štěpánko, a nezapomeň, že nezkonzumované cukroví neházíme labutím, ale mýmu psovi ;-) pa zítra!

4 1
možnosti
Foto

To si piš! ;-D Ač jej sama nevyrábím, vždy se mi ho sejde dost i pro tvé čtyřnožce.

1 2
možnosti

P36e56t50r 33M51a58r61e65š

22. 12. 2012 13:31

pokud budete takhle hloupě ralativoizovat, tak za pár let budete slavit ramadán a chodit v hábitu tučňáka - muslimském úboru....Vánoce jsou křestanský svátek - o narození Božího syna....asi jste zrovna ve škole chyběla...:-)

4 4
možnosti

A to já bych se školní docházky Štěpánky zase zastal, tam coby vzorné dítko nepochybně docházela dochvilně, akorát se jí jí v době puberty zalíbilo období vzdoru a to jí holt zůstalo, páč Štěpánce se líbí být výjimečná. No tak jí to dopřejme, protože - přiznejme jí to - jí to sluší a nikomu tím neškodí ;-).

3 2
možnosti
  • Počet článků 524
  • Celková karma 18,28
  • Průměrná čtenost 2374x
Autorka nápadů překračujících rámec všedního dne ........ 
Knihy MOUCHA V LIMONÁDĚ a ZÁKLADY ŽENSKÉ ŽÁDOSTIVOSTI si můžete objednat na adrese: stepanka.bergerova@seznam.cz,  
Více informací na Facebooku -(https://www.facebook.com/mouchavlimonade)
Budu ráda za vaši recenzi na Databázi knih