Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ňam

aneb fotoreportáž z kurzu přípravy ňaminek .... které pohladí oko i navnadí chuťové buňky ................................................................................................................................................

Nikdy jsem nebyla vášnivou kuchařkou hutných omáček, knedlíků a jiných klasických českých jídel a upřímně jsem se jako dítě děsila, až jednou budu MUSET takhle vařit.
V dobách mého dětství se jinak neexperimentovalo, ani nebylo z čeho a ani proč. Návštěva restaurace byla raritou a rodiče stejně říkali, že za ty ošizené blafy na připáleném oleji je škoda vyhazovat peníze.

K vaření a estetické přípravě jídel mne hlavně přivedli mí muži. (Zde mám na mysli všechny milovníky dobrého a příjemně upraveného jídla, nejen milovníky mé, ale i kamarády, příbuzné a známé.)

 A protože mě baví stále něco vylepšovat a učit se věci, které mi přinášejí potěšení, dala jsem dohromady stejně cítící duše a uspořádala pro ně kurz na téma:

 "Když má přijít návštěva"

Abychom překvapili zvané i náhodné hosty malým pohoštěním, které se dá vyrobit ze všeho co najdeme ve spíži nebo lednici.
Tedy za předpokladu, že tam nevisí jen oběšený pavouk.

V pátek 20.11.2009 jsme se tedy odpoledne sešli v našem výukovém centru s těmi nejpovolanějšími odborníky, kteří zodpovídají za gastronomii špičkových hotelů :
paní Andreou Pfeffrer Ferklovou - generální ředitelkou grandhotelu Pupp a s jejím manželem - šéfkuchařem hotelu Savoy Westend Tomášem Pfefferem.
 
Příprava teplých a studených canapés mohla začít.
Pro ty, kdo netuší, co jsou to "kanapky", tak jsou to vlastní sestry jednohubek, které se lépe oblékly.

 

.                                                                                                                                                   .
Naše sestava mlsných jazyků :
Alenka, Jana, Hanka, Jana, Lenka, Tomáš, Andrea, Jana, Hanka a já (fotím a schovávám se, jak jsem ulítaná)

 

.                                                                                                                                                  .   
Paní Andrea právě začíná s výkladem o možnostech servírování. Prkýnka a nože jsou na svých místech.

 

.                                                                                                                                                  .   Předem připravené donesené "vzory" pro inspiraci a ochutnání.

.                                                                                                                                                  .  
Alenka ochutnává jako první

.                                                                                                                                                  .  
Ještě pár dobrých rad od Andrey a pan šéfkuchař může začít s představením...

 

.                                                                                                                                                  .  
Všechny ingredience jsou na místě, modrý stůl bude sloužit k odkládání vzorků.
(Pro estéty puntičkáře: omluvte ty "vikslajvanty" na stolech. Pro focení hotových výtvorů by byly samozřejmě dokonalé látkové jednobarevné ubrusy, ale jsme v pracovně a ne v domácí jídelně či přímo restauraci.) 

.                                                                                                                                                   .
Už to propuklo...


 

.                                                                                                                                                   . Zleva i zprava

 

.                                                                                                                                                   . První pokusy...

 

.                                                                                                                                                   . Vzorky k napodobení  - plátek tortily namazaný ricottou (syrovátkovým sýrem), salát a sušené rajče.

 

.                                                                                                                                                   . Servírovat se dá na různých miskách a mističkách, kde výtvor samostatně vynikne.

 

.                                                                                                                                                   . Bylinky a saláty nesmí chybět. Zelená příjemně oživí každý kousek.

 

 .                                                                                                                                                   . Červená řepa, ochucená lučina, tortilka a lístek bazalky.

.                                                                                                                                                   . Kanapky se vykrajují z různých druhů chleba nebo toustů vánočními vykrajovátky, navrch namažeme oblíbenou pomazánku, zde přidáme nasekaného lososa, kadeřavý salátek a caparu.

.                                                                                                                                                   . Klasickým napichovátkům v podobě plastových mečíků už odzvonilo.

.                                                                                                                                                   . Losos s caparou v košíčku

 

.                                                                                                                                                   . Už finišujeme. Jana má hotovo.

 

.                                                                                                                                                   . Každý kousek je originál a tak to vypadá jako každý pes jiná ves. Až budeme servírovat hostům, uděláme samozřejmě jen několik druhů a ve skupince.

.                                                                                                                                                   . Uprostřed je dle šéfkuchaře má nejvydařenější jednohubka. Cení se jednoduchost a rychlost přípravy. Je to ten zatočený losos s jahodou, mozarelou a koprem. Zajímavá vychytávka je i obalená tyčinka parmskou šunkou s rukolou.

 

.                                                                                                                                                   . Ostatní mé výtvory.

 

.                                                                                                                                                   . A zde je vítězka. Tyto canapés byly šéfkuchařem vybrány jako nejzdařilejší.

.                                                                                                                                                   . A to je jejich tvůrkyně - Hanka Havlová. Gratulujeme!!!

 

.                                                                                                                                                   . Pokračujeme sladkostmi a ovocem

 

.                                                                                                                                                   . Jana se ujímá tvorby karamelových ozdob.


 

.                                                                                                                                                   . Z karamelového závoje lze vytvořit kuličku.....

 

.                                                                                                                                                   . ....nebo jinou ozdobu na ananasové plátky

 

.                                                                                                                                                   . Pribináček jinak?

 

.                                                                                                                                                   . Sýrová mísa

 

.                                                                                                                                                   . Přípitek na závěr


 

.                                                                                                                                                   . Těšíme se na příště na kurz přípravy steaků přímo v kuchyni v Puppu.

 

Bon Appétit !

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpánka Bergerová | středa 25.11.2009 22:20 | karma článku: 5,74 | přečteno: 3401x
  • Další články autora

Štěpánka Bergerová

Víčkotrhači ...

... „První co udělám je, že to urvu a tím se částečně uklidním,“ líčil nedávno kamarád a ostatní mu souhlasně přitakávali

5.5.2024 v 17:00 | Karma: 40,78 | Přečteno: 3765x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

O starých značkách a nejen o nich ...

Z různých reklam se na nás hrne všelijak pojatý výkřik, abychom vyměnili staré věci za nové, ale leckdy je třeba dávat pozor, abychom „nevylili vaničku i s dítětem“.

20.4.2024 v 14:05 | Karma: 17,28 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

… o mámivé iluzi erotického prádla

Nedávno jsem byla na křestu povídkové knihy, kde autorka vetkla do úvodního textu inspiraci z příběhů vyslechnutých v kabince obchodu s luxusním prádlem.

29.3.2024 v 20:29 | Karma: 19,67 | Přečteno: 838x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Jezdí jak pražskej autobusák ...

...................................... aneb budou nám opravdu lépe, nejen ve veřejné dopravě, šoférovat roboti ???

29.2.2024 v 21:46 | Karma: 15,29 | Přečteno: 473x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Nerozumím jazyku ... aneb jak trochu zamotat robotům hlavu

Když mě některá vlezlá reklama na prohlížených sítích už opravdu otravuje, klikám na tlačítko SKRÝT. Ale tím to nekončí.

16.2.2024 v 23:10 | Karma: 20,25 | Přečteno: 453x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 525
  • Celková karma 22,65
  • Průměrná čtenost 2370x
Autorka nápadů překračujících rámec všedního dne ........ 
Knihy MOUCHA V LIMONÁDĚ a ZÁKLADY ŽENSKÉ ŽÁDOSTIVOSTI si můžete objednat na adrese: stepanka.bergerova@seznam.cz,  
Více informací na Facebooku -(https://www.facebook.com/mouchavlimonade)
Budu ráda za vaši recenzi na Databázi knih