Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mnoho povyku nad kolektivním klozetem

Po internetu se rychlostí blesku rozletěla fotografie dvou záchodových mís z olympijského centra v Soči. Zmíněné klozety jsou zabudovány vedle sebe bez jakékoliv oddělující příčky, což vzbudilo nejprve úžas jak reportéra, který úkaz vyfotil, tak následně dalších médií a světové veřejnosti.

twitter.com/BBCSteveR

Kdo někdy navštívil Rusko a nahlédl do místní toaletní kultury, diví se mnohem méně.
Stejně jako já.

Koncem osmdesátých let jsem se účastnila studentské brigády na archeologických vykopávkách v Estonsku, které tehdy bylo, jako všechny pobaltské republiky, součástí Sovětského svazu. Za vydělané peníze jsme ještě chvíli cestovali. Do Vilniusu, Petrohradu a nakonec do Kyjeva. Bydleli jsme na studentských kolejích a tak jsme měli možnost obhlédnout různá sociální zařízení. Proti nim byly i Strahovské koleje Hiltonem.

Už prvním varováním bylo přepřahání podvozku našeho vlaku v Čierne pri Čope na širokorozchodnou kolej. Po dojezdu na místo nám v pět ráno bez varování zamkli záchody a odemkli je až po přepřáhnutí. To trvalo 5 hodin, přičemž se z vlaku nedalo vystoupit, protože byl nadzvednut vysoko nad koleje, aby pod něj mohl najet jiný podvozek. Napřed jsme nevěřili a pak v zoufalství čurali do všech nádob, které jsme našli (hlavně do ešusů), protože z okýnek nám to jednak přišlo necivilizované a jednak bylo všude plno dělníků. Větší trýzeň a bezmoc jsem ohledně naléhavé potřeby nezažila.

Po příjezdu do Tallinu jsme zjistili, že sprchy jsou ve sklepě a toalety na patře, společné pro všechny, bez klasických dveří. Místo nich byly dveře jako do kovbojského salonu s mezerou uprostřed i po stranách. Výhodou takové úpravy bylo, že nebyl nutný otáčecí kotouček volno – obsazeno, hned bylo jasno. Naštěstí studená i teplá voda tekla každý den a my netušili, že je to pouze pobaltský luxus.

V Petrohradě (to se ještě jmenoval Leningrad) nás ubytovali ve čtrnáctém patře jedné z budov obrovského areálu. Nejezdil zde výtah, společné sociální zařízení bylo rozbité, záchody úplně bez dveří a sprchy opět v suterénu. Stěny pokojů byly vyzdobeny desítkami zabitých a rozmazaných švábů a slůvko tarakan, což je šváb v ruském překladu, do smrti nezapomenu. Hned po příjezdu, unavení a zpocení, jsme se čtyři dívky vydaly do sprch. Omotaly jsme se jen velkou osuškou a seběhly do přízemí, kde nás vrátná zmrazila prohlášením, že sprchy jsou otevřeny pro ženy jen v pondělí, středu a pátek, pro muže v úterý a čtvrtek a dnes máme smůlu, protože je sobota. Stály jsme tam jak boží umučení, když se nás ujal jeden bulharský student, který se nabídl, že nás dovede do jiné budovy, kde teče teplá voda i v sobotu. S radostí jsme jeho nabídku přijaly, ale netušily, že půjdeme, jen tak nahé v ručnících přes celý velký areál. Po cestě nás ještě napadlo, že bude zázrak, jestli se po tomhle výletu vrátíme zpět živé, zdravé a celé. Naštěstí byl mladík gentleman, u temných sklepních sprch hlídkoval a ještě nás vyprovodil zpět.
Toalety zde byly sice v žalostném stavu, ale mísy evropské, které se splachovaly kbelíkem, protože splachovadla byla rozbitá. Ve městě pak veřejným toaletám kralovaly turecké záchody, ale na to už jsme si zvykli, zrovna tak jako na to, že se při tlačení díváte přes nízké dveře zoči voči na frontu čekajících.
Zkušenějšími jsme byli varováni, ať si hlavně dáváme pozor na systém záchodů s gongem. To sice byly klasické turecké s lítačkami, ale bez osobního splachování, kdy se v určitém časovém intervalu ozval gong, a každý, v jakékoliv fázi úkonu, musel vyběhnout ven, protože se všechny najednou spláchly sprchou umístěnou u stropu. Kdo zaváhal, nedobrovolná očista shůry ho neminula.

Pravý pocuc nás pak čekal v Kyjevě, kdy byly záchody opět společné, mísy zabetonované až po okraj, a dveře se daly zavřít jen přidržováním rukou, takže jsme si postupně natrénovali pozici zakloněného lukostřelce, přičemž trefit se bylo stejné umění jako dát do terče desítku. Sprchy zde chyběly úplně, tekla jen studená voda, ale místní studenti nám ochotně půjčili privátní hadici, která se dala navléknout na kohoutek a tak, nad kanálkem, vykonat minimální tělesnou očistu.
Použitý toaletní papír se samozřejmě nesměl házet do mísy, ale do všudypřítomných přeplněných velkých drátěných košů, protože jinak by se ucpala kanalizace. Tam, kde u záchodů chyběly dveře úplně, si stydliví potřebukonající často vypomáhali tím, že popadli onen koš a postavili ho před sebe...

Při všech těchto vzpomínkách mě ty dvě, v Soči vyfotografované mísy vedle sebe, vůbec nepřekvapují, a jak kdysi vyzdvihla výhodu tohoto uspořádání jedna ruská kolegyně – možno pogavariť.
Inu jiný kraj, jiný mrav.

Věřím, že se od dob mé brigády mnohé změnilo k lepšímu, včetně vlakových podvozků i profilu kanalizace, ale jak je vidět, na některých místech tradice přetrvávají.

Autor: Štěpánka Bergerová | středa 22.1.2014 20:56 | karma článku: 32,57 | přečteno: 1834x
  • Další články autora

Štěpánka Bergerová

O starých značkách a nejen o nich ...

Z různých reklam se na nás hrne všelijak pojatý výkřik, abychom vyměnili staré věci za nové, ale leckdy je třeba dávat pozor, abychom „nevylili vaničku i s dítětem“.

20.4.2024 v 14:05 | Karma: 16,02 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

… o mámivé iluzi erotického prádla

Nedávno jsem byla na křestu povídkové knihy, kde autorka vetkla do úvodního textu inspiraci z příběhů vyslechnutých v kabince obchodu s luxusním prádlem.

29.3.2024 v 20:29 | Karma: 18,99 | Přečteno: 723x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Jezdí jak pražskej autobusák ...

...................................... aneb budou nám opravdu lépe, nejen ve veřejné dopravě, šoférovat roboti ???

29.2.2024 v 21:46 | Karma: 14,97 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Nerozumím jazyku ... aneb jak trochu zamotat robotům hlavu

Když mě některá vlezlá reklama na prohlížených sítích už opravdu otravuje, klikám na tlačítko SKRÝT. Ale tím to nekončí.

16.2.2024 v 23:10 | Karma: 20,01 | Přečteno: 423x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

„Ale on/a to tak nemyslel/a ...?"

Ale myslel/a!!! ... aneb proč takové omlouvání vůbec neberu v potaz a jsem svým způsobem vděčná za rachot padajících masek.

30.1.2024 v 20:23 | Karma: 21,40 | Přečteno: 668x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 524
  • Celková karma 18,28
  • Průměrná čtenost 2374x
Autorka nápadů překračujících rámec všedního dne ........ 
Knihy MOUCHA V LIMONÁDĚ a ZÁKLADY ŽENSKÉ ŽÁDOSTIVOSTI si můžete objednat na adrese: stepanka.bergerova@seznam.cz,  
Více informací na Facebooku -(https://www.facebook.com/mouchavlimonade)
Budu ráda za vaši recenzi na Databázi knih