Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ňam

aneb fotoreportáž z kurzu přípravy ňaminek .... které pohladí oko i navnadí chuťové buňky ................................................................................................................................................

Nikdy jsem nebyla vášnivou kuchařkou hutných omáček, knedlíků a jiných klasických českých jídel a upřímně jsem se jako dítě děsila, až jednou budu MUSET takhle vařit.
V dobách mého dětství se jinak neexperimentovalo, ani nebylo z čeho a ani proč. Návštěva restaurace byla raritou a rodiče stejně říkali, že za ty ošizené blafy na připáleném oleji je škoda vyhazovat peníze.

K vaření a estetické přípravě jídel mne hlavně přivedli mí muži. (Zde mám na mysli všechny milovníky dobrého a příjemně upraveného jídla, nejen milovníky mé, ale i kamarády, příbuzné a známé.)

 A protože mě baví stále něco vylepšovat a učit se věci, které mi přinášejí potěšení, dala jsem dohromady stejně cítící duše a uspořádala pro ně kurz na téma:

 "Když má přijít návštěva"

Abychom překvapili zvané i náhodné hosty malým pohoštěním, které se dá vyrobit ze všeho co najdeme ve spíži nebo lednici.
Tedy za předpokladu, že tam nevisí jen oběšený pavouk.

V pátek 20.11.2009 jsme se tedy odpoledne sešli v našem výukovém centru s těmi nejpovolanějšími odborníky, kteří zodpovídají za gastronomii špičkových hotelů :
paní Andreou Pfeffrer Ferklovou - generální ředitelkou grandhotelu Pupp a s jejím manželem - šéfkuchařem hotelu Savoy Westend Tomášem Pfefferem.
 
Příprava teplých a studených canapés mohla začít.
Pro ty, kdo netuší, co jsou to "kanapky", tak jsou to vlastní sestry jednohubek, které se lépe oblékly.

 

.                                                                                                                                                   .
Naše sestava mlsných jazyků :
Alenka, Jana, Hanka, Jana, Lenka, Tomáš, Andrea, Jana, Hanka a já (fotím a schovávám se, jak jsem ulítaná)

 

.                                                                                                                                                  .   
Paní Andrea právě začíná s výkladem o možnostech servírování. Prkýnka a nože jsou na svých místech.

 

.                                                                                                                                                  .   Předem připravené donesené "vzory" pro inspiraci a ochutnání.

.                                                                                                                                                  .  
Alenka ochutnává jako první

.                                                                                                                                                  .  
Ještě pár dobrých rad od Andrey a pan šéfkuchař může začít s představením...

 

.                                                                                                                                                  .  
Všechny ingredience jsou na místě, modrý stůl bude sloužit k odkládání vzorků.
(Pro estéty puntičkáře: omluvte ty "vikslajvanty" na stolech. Pro focení hotových výtvorů by byly samozřejmě dokonalé látkové jednobarevné ubrusy, ale jsme v pracovně a ne v domácí jídelně či přímo restauraci.) 

.                                                                                                                                                   .
Už to propuklo...


 

.                                                                                                                                                   . Zleva i zprava

 

.                                                                                                                                                   . První pokusy...

 

.                                                                                                                                                   . Vzorky k napodobení  - plátek tortily namazaný ricottou (syrovátkovým sýrem), salát a sušené rajče.

 

.                                                                                                                                                   . Servírovat se dá na různých miskách a mističkách, kde výtvor samostatně vynikne.

 

.                                                                                                                                                   . Bylinky a saláty nesmí chybět. Zelená příjemně oživí každý kousek.

 

 .                                                                                                                                                   . Červená řepa, ochucená lučina, tortilka a lístek bazalky.

.                                                                                                                                                   . Kanapky se vykrajují z různých druhů chleba nebo toustů vánočními vykrajovátky, navrch namažeme oblíbenou pomazánku, zde přidáme nasekaného lososa, kadeřavý salátek a caparu.

.                                                                                                                                                   . Klasickým napichovátkům v podobě plastových mečíků už odzvonilo.

.                                                                                                                                                   . Losos s caparou v košíčku

 

.                                                                                                                                                   . Už finišujeme. Jana má hotovo.

 

.                                                                                                                                                   . Každý kousek je originál a tak to vypadá jako každý pes jiná ves. Až budeme servírovat hostům, uděláme samozřejmě jen několik druhů a ve skupince.

.                                                                                                                                                   . Uprostřed je dle šéfkuchaře má nejvydařenější jednohubka. Cení se jednoduchost a rychlost přípravy. Je to ten zatočený losos s jahodou, mozarelou a koprem. Zajímavá vychytávka je i obalená tyčinka parmskou šunkou s rukolou.

 

.                                                                                                                                                   . Ostatní mé výtvory.

 

.                                                                                                                                                   . A zde je vítězka. Tyto canapés byly šéfkuchařem vybrány jako nejzdařilejší.

.                                                                                                                                                   . A to je jejich tvůrkyně - Hanka Havlová. Gratulujeme!!!

 

.                                                                                                                                                   . Pokračujeme sladkostmi a ovocem

 

.                                                                                                                                                   . Jana se ujímá tvorby karamelových ozdob.


 

.                                                                                                                                                   . Z karamelového závoje lze vytvořit kuličku.....

 

.                                                                                                                                                   . ....nebo jinou ozdobu na ananasové plátky

 

.                                                                                                                                                   . Pribináček jinak?

 

.                                                                                                                                                   . Sýrová mísa

 

.                                                                                                                                                   . Přípitek na závěr


 

.                                                                                                                                                   . Těšíme se na příště na kurz přípravy steaků přímo v kuchyni v Puppu.

 

Bon Appétit !

 

 

Autor: Štěpánka Bergerová | středa 25.11.2009 22:20 | karma článku: 5,74 | přečteno: 3401x
  • Další články autora

Štěpánka Bergerová

… o mámivé iluzi erotického prádla

Nedávno jsem byla na křestu povídkové knihy, kde autorka vetkla do úvodního textu inspiraci z příběhů vyslechnutých v kabince obchodu s luxusním prádlem.

29.3.2024 v 20:29 | Karma: 18,97 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Jezdí jak pražskej autobusák ...

...................................... aneb budou nám opravdu lépe, nejen ve veřejné dopravě, šoférovat roboti ???

29.2.2024 v 21:46 | Karma: 14,79 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Nerozumím jazyku ... aneb jak trochu zamotat robotům hlavu

Když mě některá vlezlá reklama na prohlížených sítích už opravdu otravuje, klikám na tlačítko SKRÝT. Ale tím to nekončí.

16.2.2024 v 23:10 | Karma: 19,83 | Přečteno: 341x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

„Ale on/a to tak nemyslel/a ...?"

Ale myslel/a!!! ... aneb proč takové omlouvání vůbec neberu v potaz a jsem svým způsobem vděčná za rachot padajících masek.

30.1.2024 v 20:23 | Karma: 21,14 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

.... v zimě aspoň jeden bunkr!

Aneb bývaly doby, kdy jsme v zimě postavili bunkrů, iglů, zdí a labyrintů hned několik ...............

31.12.2023 v 19:00 | Karma: 15,56 | Přečteno: 213x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

... už zase stojíme frontu, tentokrát u lékáren, bez jistoty, že se na nás dostane.

Aneb netušila jsem, že vyzvednutí receptu se změní v detektivku s nejistým koncem. Možná někomu pomůže pár mých postřehů, aby se nevynervoval jako já ...

18.12.2023 v 22:36 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4395x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Alergie na slevu ….

... aneb toužím po obchodech bez všudypřítomných vlezlých slevových akcí a v takových nakupuji raději.

23.11.2023 v 22:18 | Karma: 20,54 | Přečteno: 536x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Courání spadaným listím …

Dříve jsem měla mezi ročními obdobími střídavě různé favority, nejčastěji léto, ale postupem času miluji všechny ... podzim nevyjímaje.

14.11.2023 v 19:56 | Karma: 16,95 | Přečteno: 181x | Diskuse| Fotoblogy

Štěpánka Bergerová

Intimní rozhovor s kombuchou ...

„No jo, ty jsi ale krásně vyrostla, holka moje milá. A jakou máš pěknou hladkou světlou čepičku! To bude dobrota! Tak pojď, ať si tě přecedím ...!“

30.10.2023 v 21:12 | Karma: 15,38 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Opravdu tolik hloupneme?

... že potřebujeme, aby nám i ty nejjednodušší věci byly vysvětlovány i v dospělosti polopatě jak v mateřské školce?

18.10.2023 v 21:08 | Karma: 28,52 | Přečteno: 677x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Do chlapa s elektroautem bych nešla!

Řekla pohledná tmavovláska směrem ke svým kamarádkám, odfoukla si pramínek dlouhých vlasů z tváře a přidala k tomu zhnusenou grimasu.

3.10.2023 v 22:21 | Karma: 38,88 | Přečteno: 5419x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Proč za každou cenu rušit co funguje? … aneb nejen o povinném zálohování PET lahví

Z různých aktuálních článků, anket a diskuzí jsem si udělala obrázek, že Češi třídí dobře a zálohování většinově nechtějí. Přesto mám pocit, že pokud svůj názor nebudeme hlasitěji dávat najevo, bude nám vnuceno nejen zálohování.

30.8.2023 v 22:29 | Karma: 25,31 | Přečteno: 696x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Odposlouchávají nás naše chytré přístroje?

Stále častěji se při hovoru dostávám s přáteli a známými k záhadě naskakování reklam na věc, o které jsme se jen bavili a v žádném případě ji negůglili ...

5.8.2023 v 13:36 | Karma: 42,42 | Přečteno: 6141x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Na pláže, pojďme na pláže …

Je to k neuvěření, ale i dnes se najdou tací, kteří si myslí, že na nudapláži učiní objev hodný Nobelovy ceny za fyziologii ...

25.7.2023 v 22:41 | Karma: 23,60 | Přečteno: 827x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Vůně svatojánského špekáčku ...

... aneb výlet do přítomnosti venkovské hojnosti, lísající se kočky, bzukotu opylujících včel a ticha poletujících světlušek ...

29.6.2023 v 22:42 | Karma: 20,21 | Přečteno: 345x | Diskuse| Fotoblogy

Štěpánka Bergerová

Sejdeme se na klepadle ...

Bývala všude. Na každém dvorku a mezi domy - starými činžáky i paneláky. Nejoblíbenější prolézačka a místo setkávání mých dětských let.

8.6.2023 v 20:00 | Karma: 28,54 | Přečteno: 602x | Diskuse| Fotoblogy

Štěpánka Bergerová

„Ještě chvíli takhle a nechám si zavolat vrtulník … „

„... vážně mi bude všechno jedno!“ Řekla jsem na úpatí ferraty, o které dáma, která se na ni ve frontě před námi chystala, řekla, že tohle se přece leze s kabelkou a bez jištění.

11.5.2023 v 21:00 | Karma: 20,61 | Přečteno: 601x | Diskuse| Fotoblogy

Štěpánka Bergerová

Cena nejen za anonymitu ...

Nastane doba, kdy si bez registrace na stovkách portálů nebo v konečné fázi pod centrálním "mozkem lidstva" nekoupíme ani rohlík?

5.5.2023 v 18:17 | Karma: 33,64 | Přečteno: 2050x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Užitečnost exkurze do zlaté klece …

aneb malé zamyšlení o slastech a strastech pobytu ve zdánlivě blahobytném ráji leckterého ženského snění.

1.4.2023 v 16:16 | Karma: 20,55 | Přečteno: 335x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Lov lítačky za jízdy?

„Za jízdy se držte a netelefonujte nahlas...“ byl nadpis článku na iDNES, který pojednával o osvětové kampani pro vhodné chování pasažérů emhádé ...

28.3.2023 v 19:44 | Karma: 20,38 | Přečteno: 549x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 523
  • Celková karma 18,68
  • Průměrná čtenost 2379x
Autorka nápadů překračujících rámec všedního dne ........ 
Knihy MOUCHA V LIMONÁDĚ a ZÁKLADY ŽENSKÉ ŽÁDOSTIVOSTI si můžete objednat na adrese: stepanka.bergerova@seznam.cz,  
Více informací na Facebooku -(https://www.facebook.com/mouchavlimonade)
Budu ráda za vaši recenzi na Databázi knih